Články a novinky

 

Technologie
Energetika
Inovace



Daruj starý telefon, zachraň gorily! Nejen recyklace elektroodpadu pomáhá

Eirik-solheim-mWTOR3Rx8l8-unsplash

Pro výrobu elektrozařízení je třeba získat množství vzácných kovů. V cestě jejich těžby ale stojí Africké pralesy. Právě ty jsou domovem pro gorily a množství dalších ohrožených živočichů. Pomocí proto může být využití již použitých materiálů.

Elektronika je již neodmyslitelnou součástí našich životů. Neustále nové modely a omezená životnost vytvářejí tlak na výrobu nových a nových přístrojů. Na jejich výrobu je ale potřeba množství vzácných kovů, jejichž těžba působí negativně na životní prostředí. Například kov tantal, který se dá z elektroniky zpětně využít.

Alespoň částečné řešení může proto nabídnout využití materiálu z vysloužilých mobilních telefonů. Ale nejen to. Za jeden vybraný telefon získají sběrná místa 10 korun, které poputují na množství projektů zasazujících se o ochranu goril a jejich přirozeného prostředí.

V České republice se na tomto projektu podílí například Zoo Praha nebo Univerzita Palackého v Olomouci. Za větší množství odevzdaných přístrojů se navíc můžete v pražské Zoo zapojit do soutěže o zajímavé ceny.