Články a novinky

 

Technologie
Energetika
Inovace



Lepší opravený telefon než nový. Elektronická udržitelnost začíná být tématem

Umberto-jXd2FSvcRr8-unsplash

Technologické firmy přicházejí se stále novějšími a „lepšími“ modely technologií. Ty staré ale téměř z poloviny nelze po dosloužení vytřídit. Nabízí se proto možnost prodloužit životnost zařízení zajištěním dostupnějších oprav.

Recyklovat lze jen necelou polovinu součástek elektronických zařízení. Jen za loňský rok tak na světě vzniklo téměř 55 milionů tun elektroopadu. Evropský parlament se proto zabýval povinností prodejců elektroniky nabízet jak součástky pro opravu starších zařízení, tak i jejich servis.

Ve skutečnosti se jedná spíše o prodloužení dostupnosti náhradních dílů na delší dobu – osm až deset let. Týká se to všech zařízení, které vešly do prodeje po 1. březnu 2021.

Toto téma je však stále problematické. Zejména proto, že z ní sám uživatel na uživatel telefonu často vychází jako někdo, kdo by měl být schopen si telefon opravit, což často není možné.

Udržitelnost z hlediska elektroniky zatím není příliš diskutovaným tématem. Uživatelé často mění elektroniku přibližně jednou za dva roky. Z hlediska ekologie by mohla být jedním z řešení této situace právě možnost snazší a přístupnější opravy přístrojů.