Články a novinky

 

Technologie
Energetika
Inovace



Život jako v Minecraftu. Americký startup vyrábí z recyklovaných plastů stavební kvádry

Used-plastic-bottles-recycling-bins-earth-day-campaign_53876-104848

Jistě jste slyšeli o oblečení vyrobeném z plastových lahví. Začínající americká firma se ale rozhodla využít přebytečné plasty pro účely stavby. Přeskočila tak stále obtížně řešitelnou otázku rozkladu tohoto materiálu.

Mnohé druhy plastů stále nejsou recyklovatelné. Nedaří se totiž nalézt spolehlivý způsob, jak z nich oddělit polymery, aby mohly být zpracovány v nový materiál. Americká firma se ale rozhodla toto neřešit a přejít rovnou ke zpracování surového materiálu.

Recyklaci pojala jako nalezení nového využití pro věci, které již dosloužily svému primárnímu účelu. Nechala si vytvořit a patentovat vlastní přístroje, které opakovaně stlačují rozřezané kusy plastů do velkých krychlových útvarů, kterým říkají „ByBlocks“.

Startup zvládá ročně zpracovat 450 tun plastu téměř všech druhů. Při tvorbě bloků není využíváno žádných přídavných materiálů ani lepidel a vstupní materiál je využit do posledního gramu. Kolik plastu se stlačí, tak těžký blok je získán. Nyní firma nabízí své patentované přístroje dalším lidem a komunitám s touhou plasty takto využívat.