Články a novinky

 

Technologie
Energetika
Inovace



Praha boduje ve světových žebříčcích. Je nejzelenější i nejkrásnější

William-zhang-6En4WYsNYXM-unsplash (Střední)

Karlův most, Orloj, letenské výhledy nebo spousta zeleně. To vše lidé oceňují na našem hlavním městě. V letošním roce si tak Praha vysloužila hned několik umístění v žebříčcích nej- měst. Jako nejkrásnější město světa zvítězila, v hodnocení zeleně bodovala v předních příčkách.

Prvenství Praze přisoudilo 83 % hodnotitelů z řad jejích rezidentů. V anketě magazínu TimeOut ocenili kromě památek také procházky v okolí Vltavy. Vynachválit si nemohli ani kavárny, kde je možné nasát historickou atmosféru nebo muzea.

Naše hlavním město se podle indexu HUGSI za rok 2020 může chlubit i vysokým podílem zeleně. Celosvětově je třinácté, v rámci Evropy na devátém místě. Ovšem v kategorii hlavních měst je Praha hned druhá, předběhl ji pouze Vilnius. Přeskočila tak i města s vyššími ukazateli kvality života, jako je například Vídeň. Zkoumáno bylo 155 měst ze 60 zemí světa.

Zeleň tvoří více než polovinu Prahy. Za posledních 20 let přibylo více, než 300 hektarů nové vegetace. To čítá desítky tisíc stromů ročně. Jde o Evropský unikát. Město tak přispívá k ochlazení, zadržení vody nebo i uhlíkové neutralitě.