Články a novinky

 

Technologie
Energetika
Inovace



Velká zelená zeď

Lu-fuyi-RYSy5hy8uag-unsplash (Střední)

Čína pokračuje v největší zalesňovací akci na světě

Každý rok s příchodem jara čelí město Peking písečné bouři z pouště Gobi. Chybějící stromy v severní části Číny umožňují písku volný průběh na dlouhou vzdálenost. Zamezit se tomu snaží čínská vláda se zalesňovacím programem zvaným Velká zelená zeď. Cílem je vysadit stromy na celkové ploše 300 tisíc kilometrů čtverečních.

Pravidelné bouře, zemědělství i kácení lesů přetěžují místní půdu a pomáhají v rozšiřování pouště. V šíření písku mají zabránit vysazované keře i stromy. Základem je rostlina zvaná kopyšník.

Na výsadbě se podílejí místní farmáři. I jejich přičiněním se za posledních 30 let z části nehostinné krajiny stala kukuřičná farma. Na pomoc jim také stále častěji přicházejí brigádníci z řad studentů. Povinnost vysadit alespoň 3 stromy ročně má i každý dospělý obyvatel žijící v této lokalitě.

Projekt Velké zelené zdi by měl být dokončen v roce 2050 a lesy by měly ve výsledku pokrýt téměř čtvrtinu čínského území. Rozsáhlé kampaně a sadba mají ale další nepřátele – změny klimatu a masivní zemědělskou činnost. Výsadba tedy není úspěšná všude. Bojovníci za obnovu půdy to ale nevzdávají.