Články a novinky

 

Technologie
Energetika
Inovace



Udržitelnost k nakousnutí: Čeští studenti vyvinuli „Jedlý kelímek“

Pexels-lisa-1024359

Svým nápadem chtějí přispět k omezení spotřeby platových a papírových kelímků.

Čeští studenti svým nápadem chtějí přispět k omezení spotřeby platových a papírových kelímků a přispět tak k ekologickým řešením. Kelímek je vyroben ze 100 % přírodních materiálů a když doslouží, můžete ho sníst nebo nechat, ať se sám rozloží.

Pozornosti tvůrců neušlo, kolik kelímků spotřebují při svých pauzách mezi přednáškami, a tak začali přemýšlet nad tím, jak to dělat jinak. Nápad byl hned, hledání toho správného materiálu ale chvíli trvalo. Nakonec se spojili se zahraničními výrobci a své kelímky začali testovat na různých akcích a v kavárnách. Nyní se ve spojení s vědci z ČVUT a Výzkumným ústavem potravinářským chystají přivést strojovou výrobu do České republiky.

Jedlý kelímek zvládne udržet nápoj až 12 hodin, neobsahuje umělá barviva ani cukry a jeho výživová hodnota je pouhých 56 kcal. Navíc je vegan-friendly. Kelímek neustále hledá nové zákazníky. Dnes si ho tak můžete vychutnat nejen ve velkých městech jako je Praha nebo Brno, ale například i v Čáslavi, Litoměřicích nebo Chomutově. Zájem už projevili i na Slovensku.